Boho Times

05/09/2019 0 Comment(s)

Boho Times

 

Βoho style  ή «ρετρο-χίπι»? Ακούγεται λίγο καλοκαιρινό, ξένοιαστο, cool και δεν είναι τίποτ’ άλλο από την κατεξοχήν τάση που απελευθερώνει το ντύσιμο, τη διακόσμηση, το lifestyfe …από τις συμβάσεις. 

 

 

Το bohemian look δεν είναι απλά μια τάση, είναι και ιδεολογία, και τρόπος ζωής και έκφρασης. Και γι’αυτό το λατρεύουν πολλοί!
Είναι ένα διαχρονικό στυλ που εμπνέεται από τη μποέμ και χίπι διάθεση άλλων δεκαετιών. Ανεμελιά, ηρεμία, χρώματα ζωηρά, υφές διαφορετικές, φύση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του. Εδώ το hippie, ethnic, rock, vintage, personal, χυτό στυλ συνδυάζονται χωρίς σαφείς και αυστηρούς περιορισμούς. Κι αυτό το κάνει μαγικό!

 

Αλλά τι σημαίνει «Boho» ουσιαστικά και  ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτή τη λέξη? Πώς έχει συνδεθεί με άλλα τόσα looks και στυλ;

 

Η γαλλική ομόηχη λέξη Μποέμ (Bohème) αρχικά σήμαινε καταγωγή από τη Βοημία, δηλαδή Βοημός …αυτός που κάνει ζωή τσιγγάνου, χωρίς τη φροντίδα και τη σκέψη για το αύριο. Η ονομασία αυτή χρησιμοποιήθηκε από τους Γάλλους προκειμένου να χαρακτηρίσουν έτσι τους Παρισινούς λογοτέχνες και καλλιτέχνες, για τον ανέμελο τρόπο της σκέψης και της ζωής τους, που αντιστρατεύονταν τα στενά πλαίσια της ζωής με τις καθημερινές ανάγκες και υποχρεώσεις, αλλά περισσότερο και για την ατημέλητη εμφάνισή τους, ιδιαίτερα των καφενόβιων του "Καρτιέ Λατέν", εκεί στις αρχές του 20ου αιώνα.. 

 

Η μποέμικη μόδα δεν επηρεάζεται μόνο από το μποέμικο κίνημα που ξεκίνησε στο Παρίσι, αλλά και από τις νομάδες που προέρχονται από τη Βοημία στην Τσεχική Δημοκρατία. Η ομάδα που ονομάζεται Τσιγγάνοι ή Ρόμα λέγεται “bohemiens” στα γαλλικά. Ας μην τους μπερδεύουμε όμως με τους Ρομά που έρχονται στο μυαλό , αλλά και ούτε με το gipsy look. Είναι ομάδες που έχουν διαφορετικές προτεραιότητες από τους κυρίαρχους πολιτισμούς των κοινωνιών τους. Από τη στιγμή που οι δύο αυτές ρίζες ενώθηκαν, το ύφος των ρούχων καταρχήν (αλλά και της διακόσμησης σε προέκταση) είναι αποτέλεσμα από ένα όμορφο μείγμα χρωμάτων, σχεδίων και υφασμάτων.

 

 

Τα χαρακτηριστικά των μποέμ ήταν ένα «δεν με πολυνοιάζει» για τη ζωή και τις έγνοιες της και βέβαια  η ξενοιασιά, η διαρκής ευθυμία,  η άμυαλη ενίοτε δαπάνη χρημάτων, τα όνειρα για νέα και μεγαλύτερα έσοδα, έτσι που να μπορούν να εξασφαλίσουν και για την επόμενη τον ίδιο τρόπο ζωής. Συμβαίνει συχνά, κρίνοντας από την εξωτερική εμφάνιση ενός "μποέμ" να αναφερόμαστε αε πρόσωπα αδιάφορα στο να συμμορφώσουν τη ζωή τους  ανάλογα με τα οικονομικά τους... Αναμφίβολα όμως, συμβαίνει να εμφανίζονται ως "μποέμ" και πρόσωπα πραγματικοί καλλιτέχνες (ποιητές, ζωγράφοι, μουσικοί κ.λπ.) αλλά και προσωπικότητες που χαίρουν ιδιαίτερης κοινωνικής εκτίμησης σαφώς προνοητικοί και άριστοι διαχειριστές των οικονομικών τους. Τέτοιοι λεγόμενοι "μποέμ" ήταν ο ποιητής Πωλ Βερλαίν, ο ζωγράφος Γκωγκέν κ.ά. 

 


Αντί να ακολουθήσουν την κλασική μόδα, οι μποέμ στράφηκαν σε άκρως αντίθετες επιλογές από τη μπουρζουαζία (είναι στην ουσία γαλλική λέξη και προέρχεται από τη λέξη “bourgeois“, που σημαίνει “κάτοικος μιας πόλης”.Ο όρος έχει συνήθως αρνητική χροιά και χρησιμοποιείται υποτιμητικά υποδηλώνοντας συντηρητισμό και αντιδραστικότητα). Επέλεγαν αντί για σφιχτά και αυστηρά ρούχα με σκληρά υφάσματα, μακριά ανάλαφρα και άνετα. Απέφευγαν το γκρι και το καφέ χρώμα και προτιμούσαν το άσπρο, το πράσινο και το κόκκινο. Μαζί με τις τσέχικες επιρροές, το boho ύφος σύντομα απέκτησε υπόσταση αλλά όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Αγκάλιασε επιρροές από άλλους πολιτισμούς και έμεινε γνωστό έως σήμερα.

 


Τον τρόπο ζωής των "μποέμ" περιέγραψε αριστοτεχνικά και πολύ γλαφυρά ο Μυρζέρ στο μυθιστόρημά του "Σκηνές από τη ζωή των Μποέμ". Στην ελληνική δημώδη γλώσσα πέρασε η λέξη ομόηχα χαρακτηρίζοντας γενικά την ανέμελη ζωή γεμάτη απολαύσεις και μάλιστα χωρίς κανένα ιδιαίτερο μειωτικό χαρακτήρα ή προέκταση. Στα δε ελληνικά λαϊκά τραγούδια πολύ συχνά συναντάμε ένα  "μποέμη" και μια "μποέμισσα" !

 


Το boho chic έγινε αργότερα γνωστό στο ευρύ κοινό στις δεκαετίες του 1960 και 1970 με το κίνημα των χίπις και όχι μονο. Το συγκεκριμένο στυλ χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη ευαισθησία για το περιβάλλον, συνεπώς τα ρούχα που επιλέγονται είναι από φυσικά υλικά και πολλές φορές secon-used. 

 

Στη διακόσμηση το  στυλ boho κάνει τα πράγματα απλά κι εύκολα. Όπως άλλωστε είναι και όλη του η φιλοσοφία. 
Επιστρατεύστε ό,τι συμβολίζουν για εσάς οι λέξεις … ανεμελιά, ηρεμία, χρώμα. Επιλέξτε υφές διαφορετικές, θέματα από τη φύση, κρόσια, κρεμαστάρια, ονειροπαγίδες, μακραμέ (η τέχνη των καλλιτεχνικών κόμπων που γεννήθηκε στην Αραβία τον 13ο αιώνα), layering (το ένα ύφασμα  πάνω στο άλλο) και αφεθείτε στον πιο χαλαρωτικό, μοναδικά δικό σας μαγικό χώρο! 

 

 

Ευχετήριο Μήνυμα


Προς:
Γράψτε το μήνυμα σας:
Από: