«Λαχταριστά Ψωμάκια»

Posted by cgiannaris 06/04/2020 0 Comment(s) Γεύσεις,

 Μένουμε σπίτι

 

«Λαχταριστά Ψωμάκια»

 

Στη Μεγάλη Βρετανία τα ονομάζουν Σκονς (Scones) και ξεκάθαρα είναι «εκ των ων ουκ άνευ» αναντικατάστατη παράδοση στο απογευματινό high tea! Με clotted cream (ένα είδος βουτυράτης κρέμας) και συνήθως μαρμελάδα φράουλα προκαλούν …«γευστική ευτυχία» μπροστά σε ένα αχνιστό φλυτζάνι τσάι!

 

Εμείς, εδώ, θα ταετοιμάσουμε σαν Εγγλέζοι αλλά και θα τα προσαρμόσουμε στα δικά μας γούστα και θα φτιάξουμε ροδοψημένα μπισκότα – ψωμάκια , ή όπως θέλετε πείτε τα, που τρώγονται από το πρωί έως το βράδυ… άνετα!!

 

Τα υλικά είναι πολύ απλά:

  • 350 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • 85 γρ βούτυρο
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (στις αλμυρές εκδοχές θα τη μειώσετε ή θα την παραλείψετε)
  • 175ml γάλα (ή μισό γάλα – μισή κρέμα γάλακτος)
  • Προαιρετικά βανίλια και / ή ξύσμα λεμονιού (για τα γλυκά σκονς)
  • 1 αυγό για άλειμμα της επιφάνειας

 

Πάμε να τα φτιάξουμε

  • Ανακατέψτε σε ένα μπωλ όλα τα στερεά
  • Κόψτε το κρύο βούτυρο σε κύβους και προσθέστε
  • Με τα δάχτυλα των χεριών «θρυμματίστε» το βούτυρο μέσα στο αλεύρι χωρίς να το αναμίξετε εντελώς ή χρησιμοποιείστε την κουζινομηχανή και τελειώστε σε δευτερόλεπτα. 
  • Προσθέστε το γάλα χλιαρό και με ένα πηρούνι δημιουργήστε μία ζύμη, όχι απόλυτα ομοιογενή
  • Γυρίστε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και «διπλώστε» τη δυο τρεις φορές
  • Με ένα πλάστη ανοίξετε τη σε (αλευρώστε ενδιάμεσα εάν χρειάζεται) σε πάχος 3 εκ περίπου και με κουπ πατ ή απλά με το μαχαίρι, κόψτε σε κομμάτια (τετράγωνα.. τρίγωνα)
  • Aπλώστε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα, αραιά σχετικά και αλείψτε με χτυπημένο αυγό
  • Ψήστε σε δυνατό 200 – 220 βαθμούς C για 15 περίπου λεπτά

 

Scones

 

Τρώγονται ζεστά, κρύα, σκέτα, με βούτυρο και μαρμελάδα, με … γραβιέρα, με ροκφόρ και λίγη κοκκινη μαρμελάδα….μην το παρακάνετε μόνο!

 

Σκονς αλά Ελληνικά τώρα

 

1η αλμυρή παραλλαγή

Αφαιρέστε τη ζάχαρη και προσθέστε στο μίγμα μισή κούπα ψιλοτριμμένο κεφαλοτύρι (ή παρμεζάνα). Πασπαλίστε με τυρί τριμμένο και την επιφάνεια….

 

2η παραλλαγή Greek Lovers

Προσθέστε στο μίγμα τρίμα φέτας (μισό φλυτζάνι), λίγη ρίγανη και λίγες ψιλοκομμένες ελιές

 

3η παραλλαγή Gourmet

Προσθέστε στο μίγμα ροκφόρ ή blue cheese (μισό φλυτζάνι),λίγα ψιλοκομμένα καρύδια και λίγα cranberries.

 

Καλή Επιτυχία !!!

 

Μένουμε Σπίτι και το Χαιρόμαστε!

 

Ετικέτες: Scones Συνταγή