Σοκολάτα και καφές – Δυο καλοί φίλοι!

Στην παρακάτω συνταγή θα δείτε ότι το διάσημο ζαχαροπλαστείο του Λονδίνου Crumbs & Doilies,(1 Kingly Ct, Carnaby St, Soho, London W1B 5PW,UK) χρησιμοποιεί στο  μίγμα σοκολάτας για το κέικ … καφέ! Και θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος: Το τελικό κέικ θα έχει γεύση καφέ? Όχι λοιπόν δεν θα έχει. Απλά ο καφές έχει την ιδιότητα να επαυξάνει τη γεύση της σοκολάτας, να την αναδεικνύει, να την τονίζει! Μια ανάλογη λεπτομέρεια με πολύ όμως σημασία είναι ότι σε κάθε γλυκό παρασκεύασμα πρέπει να προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι που ισορροπεί τη γεύση και κάνει το γλυκό μας ακόμη πιο απολαυστικό και ισορροπημένο.

 

Το απόλυτο κέικ σοκολάτας, απ’ το Λονδίνο… με αγάπη! The ultimate Chocolate Cake Recipe.


Υλικά


Α. Για τα κεικ

 

  • 250g μη αλατισμένο βούτυρο

  • 250g 70% σοκολάτα κουβερτούρα  (και με μικρότερη περιεκτικότητα σε κακάο είναι οκ)

  • 180 ml καφές φίλτρου  (ή 180 ml ζεστό νερό με 2 κουταλιές της σούπας κόκκοι στιγμιαίου καφέ)

  • 4 αυγά

  • 150ml ξινόγαλο  (εάν δεν βρείτε αντικαταστήσετε το με γάλα στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο χυμό λεμονιού)

  • 3 κουταλιές της σούπας  ηλιέλαιο

  • 430g ζάχαρη λεπτή

  • 150γρ. Αλεύρι

  • 150γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 60g κακάο

  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

 

Β. Για τη γκανάς σοκολάτας

  • 100 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος

  • 200g σοκολάτα κουβερτούρα ( 50%)

  • 100g κρέμα με όλα τα λιπαρά

 
Γ. Για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα
  • 125g Μαλακό αλατισμένο  βούτυρο αγελάδος

  • 225g ζάχαρη άχνη

  • 80γρ λιωμένη σοκολάτα (70% είναι το ιδανικό αλλά γίνεταικαι με χαμηλότερης περιεκτικότητας σε κακάο σοκολάτα)

 
Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το video στο YouTube channel Cupcakejemma
 
 

 

Εκτέλεση σε συντομία

Για τα κέικ

  • Βουτυρώστε και αλευρώστε ή στρώστε με λαδόκολα τον πάτο σε 4,3, ή 2 στρογγυλά ταψάκια 20, 22 ή 24 εκ. ανάλογα με το πόσο ψηλό θέλετε να είναι το κέικ ή … πόσα ταψάκια έχετε.

  • Λιώνετε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο, τη σοκολάτα ψιλοκομένη και τον καφέ και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει

  • Σ’ ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύετε τα αυγά, το  ξινόγαλο, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και κοσκισνισμένα όλα τα υπόλοιπα υλικά. Μετά την προσθήκη των στερεών μην ανακατέψετε για πολύ.

  • Ψήνετε στους 170˚ C, για 22 – 26 λεπτά, ανάλογα πόσα ταψάκια έχετε και πόσο λεπτό είναι το μίγμα σε κάθε ένα από αυτά. Δοκιμάστε νε βάλετε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο, στο τέλος του ψησίματος και εάν βγαίνει καθαρή, τότε είναι  έτοιμο.

 

 Για τη γκανάς

Λειώνετε στα μικροκύμματα ή σε μπαιν-μαρί το βούτυρο με τη σοκολάτα και στο τέλος προσθέτετε την κρέμα γάλακτος.  

 

Γ. Για τη βουτυρόκρεμα

Χτυπάτε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και στο τέλος προσθέτετε τη λιωμένη κουβερτούρα, αφού κρυώσει.

 

Για τη συναρμολόγηση αυτού του υπέροχου κέικ σοκολάτας απολαύστε το  βίντεο στο  YouTube.