Δώρο γάμου ή για το νέο σπίτι? Δώρο για τη μαμά ή τη δασκάλα? Δώρο υποχρέωσης ή δώρο επιθυμίας? Δώρο αξίας ή δώρο με συναίσθημα? Δώρο …μπελάς ή δώρο χαράς? 

 

Όπως και να’ χει, τα δώρα είναι μέρος της ζωής μας και μας χαρίζουν πλούσια και ποικίλα συναισθήματα, είτε τα προσφέρουμε είτε τα δεχόμαστε. Η επιλογή του δώρου συχνά δεν είναι απλή υπόθεση πρέπει να αρέσει σ’ αυτόν που θα το πάρει αλλά στοιχειωδώς και σε εμάς, να έχει ωραίο περιτύλιγμα αλλά και… αγνές προθέσεις, να κάνει την έκπληξη αλλά και να γεννά μια ευχάριστη προσμονή, όταν είναι αναμενόμενο.

Αν αναλογιστούμε πόσες φορές στη ζωή μας βρισκόμαστε «αντιμέτωποι» μ' ένα δώρο, όποιο και νά 'ναι αυτό, εύκολα θα συνειδητοποιήσουμε και τη μεγάλη σημασία που έχει αυτή η συνήθεια στην αρμονική μας συνύπαρξη με τους άλλους ανθρώπους. 

Ο καθένας από εμάς είναι απολύτως ξεχωριστός από οποιονδήποτε άλλον. Άρα, και το «πώς» βλέπει κάποιος την έννοια του δώρου είναι υπόθεση υποκειμενική. Εμείς απλά συγκεντρώσαμε μερικές υποτιθέμενες αλήθειες …αντικειμενικά και αφήνουμε στην κρίση σας σε τι θα πείτε ναι και σε τι θα δώσετε κόκκινη κάρτα.

 

Έτσι, λοιπόν, έχουμε και λέμε….  

H ουσιαστική αξία του δώρου έχει να κάνει με την αξία των μηνυμάτων που μεταφέρει, όσο και με το πόσο καθρεπτίζει και τις δύο προσωπικότητες, του δωρητή αλλά και του παραλήπτη.

Κάποιες φορές αγοράζουμε το ωραίο περιτύλιγμα παρά… το περιεχόμενο. Με την ίδια λογική επιλέγουμε η τσάντα που θα το μεταφέρει να έχει τυπωμένο ένα όνομα που εμπιστευόμαστε και συμβολίζει υψηλή αξία, κύρος, ποιότητα!

Αξίζει να μαθαίνουμε στα παιδιά ότι το δώρο, εκτός από μία απλή χρηστική συναλλαγή, μπορεί να έχει και συναισθηματικό χαρακτήρα μόνο! Μια ζωγραφιά από τα εγγόνια στον παππού και τη γιαγιά μπορεί να δώσει τη μεγαλύτερη χαρά. Τα παιδιά έβαλαν χρόνο, κουράστηκαν, φαντάστηκαν, δημιούργησαν, κι αυτό είναι το πιο μεγάλο δώρο για τους παππούδες!

Το δώρο φανερώνει αλτρουισμό αλλά σπάνια μπορεί να δείχνει (…ή και να είναι) χειριστικό. Μέτρον άριστον… στην επιλογή, την αξία του δώρου, τα μηνύματα που μεταφέρει. Το πιο ακριβό δεν είναι πάντα η βέλτιστη λύση.

Η επιλογή του σωστού δώρου είναι δείγμα ευγένειας, σεβασμού, αγάπης, αγνών προθέσεων. Επιλέξτε το σωστό timing και θυμηθείτε… ο τρόπος με τον οποίο θα το προσφέρετε και οι ευχές που θα το συνοδεύσουν έχουν εξαιρετική σημασία!

Σε τι δώρο τελικά θα καταλήξουμε έχει σχέση με το είδος της σχέσης που έχουμε αποκτήσει με τον παραλήπτη. Δεν είναι όλα για όλους και οποτεδήποτε. Τα δώρα έχουν τη σημειολογία τους κι ένας έμπειρος πωλητής θα σας βοηθήσει ουσιαστικά πάνω σε αυτό.