Με Gourmet διάθεση … κατόπιν εορτής !

Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ως λαός θα μπορούσαμε να χωριστούμε σε δύο στρατόπεδα και με πείσμα κάθε Χριστούγεννα να υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας. Είστε του κουραμπιέ ή του μελομακάρονου? Με ποιους είστε? Ναι, είναι γνωστό υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία που τα απολαμβάνει και τα δύο χωρίς φόβο και πάθος και τι καλά που κάνει….

Συνήθως όμως ακούς « Α εγώ αγαπώ το μελομακάρονο, μελωμένο και μοσχοβολιστό με πορτοκάλι και κανελογαρύφαλλο» ή « Τον κουραμπιέ δεν τον αλλάζω κι ας με ... «πνίγει» ενίοτε η ροδισμένη άχνη του. Να μοσχοβολάει το βούτυρο και το καβουρδισμένο αμύγδαλο να « τ’ ακους».

Είναι κάτι σαν το γνωστό …. φλεγματικού ύφους και υψίστης σημασίας δίλημμα που διχάζει αιώνες τώρα τους Βρετανούς: στο γνωστό τραγανό «ψωμάκι της Βασίλισσας» (scone), κατά την ιεροτελεστία του απογευματινού High Tea,  πρώτα μπαίνει η κρέμα (clotted cream) και μετά η μαρμελάδα ή τούμπαλιν?  Μεγάλο θέμα!

Η ιστορία του κουραμπιέ λίγο έως πολύ είναι γνωστή, αλλά σαν διήγηση απ’ τα παλιά δε βλάπτει να την επαναλαμβάνουμε κάποιες φορές. Εξάλλου γιατί να μη χαιρόμαστε αυτό το υπέρχονο ελληνικό μπισκότο όλο το χρόνο, αυθεντικό ή σε παραλλαγές του? 

Μια φορά κι ένα καιρό, λοιπόν,  Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καπαδοκίας έφεραν μαζί με το βιός τους το 1924 και τη μυστική μικρασιάτικη συνταγή της επιτυχίας. Εξού και οι διάσημοι κουραμπιέδες Nέας Καρβάλης!

Τα μυστικά για τους επιτυχημένους «Greek Xmas Cookies» είναι τρία: το βούτυρο, το βούτυρο και το βούτυρο! Αυτό είναι που ευωδιάζει, αυτό είναι που δίνει τη βελούδινη γεύση, αυτό είναι επίσης που … «παχαίνει» τόσο πολύ. Για αυτό με μέτρο: καλύτερα έναν ή δύο με έκρηξη γεύσης που να την αναπολείς όλο το χρόνο, παρά περισσότερους με light ταμπεραμέντο και επίγευση …«ε, οκ, καλός ήταν».

Επιλέξτε καλό αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος (ξεχωρίζουμε του παραγωγού Διβάνη) και αν τρομάζετε (που δε θα ‘πρεπε , μια φορά το χρόνο είναι …) με τόσο βούτυρο γάλακτος, αντικαταστήστε ένα μέρος του με απλό βούτυρο αγελάδος (θερμή παράκληση: όχι μαργαρίνη!).