Tiramisu… ασφαλώς!

 

Εκεί κάπου στη δεκαετία του 80 μπήκε στη ζωή μας … έτσι ξαφνικά και μάλιστα για να μείνει, το απόλυτο καφεσοκολατί στη γεύση, κρεμώδες γλυκό με το Made in Italy όνομα Tiramisu!  Σχεδόν κανείς δεν ήξερε τι σημαίνει η λέξη (σήκωσέ με ψηλά), γνώριζε όμως από την πρώτη μπουκιά πόσο εθιστικό θα μπορούσε να γίνει αυτό το γλυκό. Μαζί του μάθαμε και το μασκαρπόνε (άλλη μεγάλη γευστική εφεύρεση των νεοελλήνων), ενώ την ίδια εποχή περίπου είχε σημειωθεί και η μεγάλη επέλαση της κρέμας γάλακτος που … «όφειλε» να μπαίνει σχεδόν παντού, στις σάλτσες, τα σουφλέ που δεν είναι ακριβώς σουφλέ (αλλά ζυμαρικά au gratin), τα γλυκά κοκ.

 


Τα χρόνια που πέρασαν είδαμε το τιραμισού να γίνεται τούρτα, πάστα, παστάκι, παγωτό, κρέπα… τα πάντα όλα! Εν πάση περιπτώσει, τα τιμήσαμε και έτσι,  όμως το αυθεντικό τιραμισού κάτι είναι σαν αυτό που σας περιγράφουμε εδώ, μπαίνει σε σκεύος με τοιχώματα και κάποιο βάθος, σερβίρεται αυθεντικά με το κουτάλι και εάν δεν έχετε κρασί Marsala, το ρούμι ή το δικό μας αγαπημένο κονιάκ, μια χαρά θα κάνουν τη δουλειά τους.

 

 

 

Η συνταγή μας έχει και μία ακόμη διαφορά, πολύ σημαντική για εμάς: Οι κρόκοι των αυγών που προστίθενται στο μίγμα της κρέμας είναι παστεριωμένοι, εξού και ο τίτλος Tiramisu … ασφαλώς! 

Καλή σας επιτυχία!!  

Υ.Γ. Εάν τα υλικά σας φαίνονται λίγα για το τελικό αποτέλεσμα που φαντάζεστε να δώσουν και στο μέτρο που σίγουρα το αποτέλεσμα θα «σκίσει», απλά διπλασιάστε τα! 
 

 

Υλικά

  • 120 ml καφές εσπρέσο ή πολύ δυνατός καφές, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 ml ξηρό κρασί Marsala ή ρούμι ή κονιάκ ή λικέρ καφέ
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 μεγάλοι κρόκοι αυγών
  • 50 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 225 γραμμάρια τυρί μασκαρπόνε 
  • 175 ml παχύρρευστη κρέμα γάλακτος
  • 18 έως 20 ιταλικά Savoiardi (σαβουαγιάρ …στα ελληνικά). Προτιμήστε τα ιταλικά συσκευασμένα που υπάρχουν σε όλα τα super market)
  • 30 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα  ή σκόνη κακάο για το πασπάλισμα της επιφάνειας

 

Λοιπόν, ξεκινάμε…

Ετοιμάστε τον καφέ

Εσπρέσσο (ή δυνατό καφέ φίλτρου ή  στιγμιαίο εσπρέσσο ή νεσκαφέ) με, 2 κουταλιές της σούπας κρασί Marsala ή κονιάκ ή… το εκχύλισμα βανίλιας και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη σε ένα φαρδύ μπολ.

 

Προετοιμάστε τη γέμιση

  • Χτυπήστε δυνατά τους κρόκους των αυγών με 2 κουταλιές της σούπας Marsala ή κονιάκ και  3 κουταλιές της σούπας από τη ζάχαρη σε ένα μπολ, σε μια κατσαρόλα με νερό που μόλις σιγοβράζει (μπαιν μαρί) μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο, 5 έως 8 λεπτά. Για να κάνετε αυτό το βήμα πιο εύκολο, χρησιμοποιήστε έναν μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα και μη  σταματήσετε να χτυπάτε μέχρι να το βγάλετε από τη φωτιά.
  • Αφαιρέστε το μπολ από τη φωτιά και στη συνέχεια προσθέστε χτυπώντας το τυρί μασκαρπόνε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ μέχρι να γίνει σαν παχύρρευστο γιαούρτι.
  • Μόλις κρυώσει λίγο το μείγμα κρόκου-μασκαρπόνε, διπλώστε μέσα απαλά τη μισή σαντιγί και μετά το υπόλοιπο μισό, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.

 

Συναρμολογήστε

  • Βουτήξτε τα μισά από τα μπισκότα (ladyfingers) πολύ γρήγορα στον καφέ και απλώστε τα με τάξη σε ένα σκεύος.
  • Ρίξτε το μισή από τη γέμιση μασκαρπόνε πάνω από τα μπισκότα και απλώστε σε μια ομοιόμορφη στρώση. Τρίψτε τη μισή  σοκολάτα πάνω από τη γέμιση προαιρετικά. Στη συνέχεια, βυθίστε τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ πολύ γρήγορα στον καφέ και απλώστε μια δεύτερη στρώση πάνω από τη γέμιση.
  • Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα μασκαρπόνε πάνω από τα μπισκότα και απλώστε . Τρίψτε περισσότερη σοκολάτα από πάνω ή πασπαλίστε με σκόνη κακάο. Σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.
  • Όταν είναι έτοιμο για σερβίρισμα, πασπαλίστε με περισσότερη τριμμένη σοκολάτα ή σκόνη κακάο. Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου περίπου 20 λεπτά πριν το σερβίρετε. Μέχρι και 2 ημέρες διατηρείται μια χαρά στο ψυγείο.

 

Και κάποια επιπλέον… 

  • Χρησιμοποιώντας ασπράδια αυγών αντί για κρέμα: Απλώς αντικαταστήστε την παχύρρευστη κρέμα με 3 ασπράδια αυγών. Χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να κρατήσουν σφιχτές κορυφές και μετά διπλώστε απαλά τη μισή μαρέγκα  στο μείγμα κρόκου-μασκαρπόνε και μετά το υπόλοιπο μισό μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Συναρμολογήστε το τιραμισού όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Εάν ανησυχείτε για τα ωμά ασπράδια αυγών, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τα πιο φρέσκα αυγά που μπορείτε. Τα παστεριωμένα αυγά είναι επίσης μια εξαιρετική ιδέα. Το αποτέλεσμα θα είναι πιο ελαφρύ αλλά λιγότερο κρεμώδε. Η απόφαση δική σας…
  • Υποκατάστατα για το κρασί Marsala: Λατρεύουμε το Marsala στο τιραμισού — κόβει την κρεμώδη υφή της γέμισης. Για κάτι λίγο διαφορετικό, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε με σκούρο ρούμι,  κονιάκ ή  λικέρ με γεύση καφέ. Επειδή το Marsala είναι λιγότερο ισχυρό από κάτι σαν το ρούμι, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε περίπου τη μισή ποσότητα. Για μια μη αλκοολούχα εκδοχή, αφήστε το Marsala εκτός συνταγής όλα μαζί ή χρησιμοποιήστε εκχύλισμα ρούμι, συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε 1 1/2 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα ρούμι.
  • To τιραμισού (tiramisu), είναι από τα διασημότερα ιταλικά γλυκά παγκοσμίως και όχι άδικα. Η ιστορία της προέλευσης του γλυκού αυτού δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς κάποιες ιστορικές πηγές θέλουν να έχει πρωτοεμφανιστεί στην πόλη Σιένα, όπου και παρασκευάσθηκε προς τιμήν του μεγάλου Δούκα Cosimo de Medici.
  • Η ονομασία τιραμισού, είναι σύνθετη λέξη (tirare mi su) και σημαίνει "σήκωσέ με ψηλά" ή "ανέβασέ με". Αυτή η ονομασία επιλέχθηκε λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του γλυκού αυτού σε καφεΐνη (espresso), η οποία σε συνδυασμό με τη σοκολάτα δίνει ενέργεια σε όποιον το τρώει. Η πρώτη γραπτή αναφορά πάντως, ανήκει στον Ιταλό γαστρονόμο Giuseppe Maffioli, ο οποίος περιγράφει τη συνταγή σε βιβλίο του το οποίο εκδόθηκε το 1968. Ο Μaffioli υποστηρίζει πως το τιραμισού επινοήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 50' στην πόλη του Τρεβίζο και δινόταν στους γάμους στο γαμπρό από τους φίλους του για να ….αντέξει την πρώτη νύχτα του έγγαμου βίου!